ORSZÁGOS SPORTEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

SPORTKÓRHÁZ – OTT ÁLLUNK A SIKEREK MÖGÖTT!
Telefonszámunk: +36 1 488 61 00
Ügyfélszolgálati email cím: info@osei.hu
Cím: 1113 Budapest, Karolina út 27. Bejárat Diószegi út 64.

IN MEMORIAM DR. ÁRKY NÁNDOR

Ismét eltávozott körünkből a magyar sportegészségügy egy immár legendássá vált alakja.
Dr. Árky Nándor egész élete egybe forrt a sporttal és az egészségüggyel. Fiatalon labdarúgó volt és a későbbiekben - mint sportorvos -  is hűséges maradt ehhez a sportághoz. A hűség egyébként is alapvető jellemvonása volt: hűséges volt klubjához, a Vasashoz, a Sportkórházhoz - első és egyetlen munkahelyéhez, szakmájához a sportsebészethez, családjához, barátaihoz. Az 1972-es müncheni olimpiát követően felmentették az intézet főigazgatóját, aki kiváló kardiológus volt, de a sporthoz, vagy a sport-egészségügyhöz nem sok köze volt. Ez jellemezte egyébként az őt megelőző korábbi igazgatókat is, s ezért számított üde kivételnek Árky Nándor kinevezése az intézet élére. Míg korábban az általános gyógyászati szempontok határozták meg az intézet profilját, ekkor kezdődött meg az a napjainkig is tartó folyamat, amely a gyógyítás mellett a sportegészségügy teljes spektrumát kísérli meg alkalmazni tevékenységében. Egyéniségéből fakadó jovialitás, parterei részéről a jóhiszeműség feltételezése az intézet általános moráljára ugyan kedvezően hatott, azonban ez is szerepet játszott abban, hogy főigazgatói posztjától meg kellett válnia. Nyugdíjba vonulásáig a Rehabilitációs Osztályt irányította. Tevékenységének elismerését jelzi a Testnevelési Egyetem által adományozott címzetes egyetemi docensi cím. Dr. Árky Nándor -azok számára, akik közelről ismerték, Árky Nándi - eltávozása fájó űrt hagy maga után. Nyugodjon békében.


 
Együttműködik a Nemzeti Versenysport Szövetség és a SportkórházEgyüttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Versenysport Szövetség és az Országos Sportegészségügyi Intézet
Megállapodást kötött a nem olimpiai sportágak tagozatának a közelmúltban megalakult új köztestülete, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) és az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), azaz a Sportkórház. A szövetség részéről Dr. Mészáros János elnök, a kórház képviseletében Dr. Soós Ágnes főigazgató főorvos látta el kézjegyével a szerződést.
 
 
A megállapodás értelmében a két intézmény több területen is együttműködik egymással annak érdekében, hogy a magyar felnőtt és utánpótlás-válogatott sportolók térítésmentesen vehessenek igénybe kötelező, valamint ajánlott, a minél hatékonyabb sportteljesítmény elérése érdekében hasznos egészségmegőrző szolgáltatásokat. A NVESZ a legmagasabb szintű ellátást szeretné a válogatott sportolók részére biztosítani, a hagyományos egészségügyi ellátáson túl sportegészségügyi, sporthoz kapcsolódó speciális egészségügyi llátások területén is. A megállapodás értelmében az OSEI által működtetett komplex sportegészségügyi rendszer adta lehetőségeket válogatott és utánpótlás válogatott sportolók, edzőik, felkészítőik és segítőik rendelkezésére bocsátják, térítésmentesen vehetik igénybe az emelt szintű, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásának megfelelően összeállított szűrővizsgálatokat, a teljesítménydiagnosztikai-, biomechanikai- és pályavizsgálatokat, sérülésmegelőző mozgásszervi felkészítést, sérülés esetén pedig az OSEI
több mint hat évtizedes gyakorlatának megfelelően, magasszintű sportsebészeti és sportrehabilitációs ellátást is.


Szomorú szívvel búcsúzunk ismét egy kiváló kollégánktól, barátunktól...

Megrendülten értesültünk arról, hogy 2017. február 2-án, életének 74. évében elhunyt dr. Gyarmati Jenő. A hír mindenkit váratlanul ért, bár tudtunk betegségéről. Sokáig érezzük majd hiányát, emléke sokáig fog élni bennünk.

Gyarmati doktor Úr – Jenő – Jenő bácsi, orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte. Ez az időszak életének egyik legboldogabb szakasza volt. Sokat mesélt azokról az időkről.

A diploma megszerzése után azonnal a Sportkórházba került, ahol az I. Belgyógyászati Osztályon kezdte meg orvosi munkáját.

1975-ben belgyógyászatból, 1982-ben sportorvostanból, 1988-ban gasztroenterológiából szerzett szakképesítést. Tudásának, képességének, emberi tulajdonságainak megfelelően fokozatosan haladt előre a ranglétrán, míg 2006. január 1-től az osztály megszűnéséig (2007. április 1.) a Belgyógyászati Osztály megbízott vezetője lett. Ezt követően egy rövid kitérőt tett, amikor is Balatonfűzfőn családorvosi állást vállalt. 3 év elteltével azonban visszatért Intézetünkbe, ahol haláláig sportorvosként, az elmúlt években Kórházunk Olimpiai rendelőjének vezetőjeként dolgozott.

A medicinán kívül életét a sport töltötte ki. 1971-től a Ferencvárosi Torna Klub  labdarúgó szakosztályának orvosa volt, ahol fiatal korában maga is futballozott. A labdarúgás mellett az FTC jégkorong csapatának orvosaként is működött, a birkózó válogatott és a labdarúgó válogatott mellett keretorvosi tevékenységet látott el. Ő maga is sportolt, egyik kedvenc időtöltése a teniszezés volt.

Hívő ember lévén a böszörményi-úti református templom presbitere volt.

A betegei, a rábízott sportolók, sportvezetők szerették, munkájában megbíztak, és amikor Intézetünktől távol dolgozott, akkor is utánamentek.

Halálával egy rendkívül értékes embert, orvost, barátot veszítettünk el.

Jenő bácsi – nyugodjál békében.

Dr. Gyarmati Jenő főorvos urat az Országos Sportegészségügyi Intézet saját halottjának tekinti.


Megerősítette együttműködését az MKOSZ és a Sportkórház

Több területet átfogó, széles körű együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke, Szalay Ferenc és az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), azaz a Sportkórház főigazgató főorvosa, Dr. Soós Ágnes kedden a Magyar Sport Házában.

A két intézmény között létrejött megállapodás értelmében egy olyan átfogó sportegészségügyi együttműködés valósul meg, mely magába foglalja a több területre kiterjedő, magyar felnőtt és utánpótlás-válogatott kosárlabdázók részére térítésmentesen biztosított kötelező, valamint ajánlott komplex szűrővizsgálatokat a minél hatékonyabb sportteljesítmény elérése érdekében.

A sportolók egészségének védelme mind az MKOSZ, mind pedig az OSEI számára kiemelt jelentőségű, és annak érdekében, hogy sportolóink a nemzetközi mezőnyben is eredményesen szerepelhessenek, elengedhetetlen feltétel a megfelelő orvosi és tudományos háttér, amelyet az Országos Sportegészségügyi Intézet biztosít – a megállapodás értelmében – a válogatott kosarasok számára.

A hosszú évtizedek alatt stabil és kiváló kapcsolatunk alakult ki a Sportkórházzal. Dr. TéglásyGyörgy főorvos úr és csapata mindig a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtotta sportolóink számáramondta elSzalay Ferenc, az MKOSZ elnöke az ünnepélyes aláírás alkalmával, majdhozzátette, az MKOSZ stratégiájának középpontjában a minőség javítása áll, amelyben komoly feladata van a kiválasztás orvosi hátterének biztosításával a Sportkórháznak.

A rendezvényen felszólalt Dr. Soós Ágnes, az OSEI főigazgató főorvosa is, aki ismertette a megállapodás sportegészségügyi vonatkozásait, melynek részét képezik a többi között a komplex szűrővizsgálatok, a sportrehabilitáció,a teljesítménydiagnosztikai felmérések, a dietetika, valamint egy táv-rehabilitációs, telemedicinális rendszer kialakítása is.

Ez a komplex szolgáltatáscsomag, melyet az Országos Sportegészségügyi Intézet az MKOSZ válogatott sportolóinak biztosít, egy intézményen belül vehető igénybe, amely jelentős könnyebbség a sportolók számára is, hiszen számos sportegészségügyi szűrést, felmérést egy helyen intézhetnek, több évtizedes tapasztalattal rendelkező professzionális orvosi stáb áll a rendelkezésükre, amelynek köszönhetően hatékonyabb, gyorsabb ellátásban részesülhetnek. Emellett egy 0-24 órás Call Center is elérhető a válogatott részére.     

Az eseményen jelenlévők részletes tájékoztatást kaphattak a kétoldalú megállapodás lényeges elemeiről és a kitűzött közös célokról, amelyek az egészséges és eredményes felnőtt és utánpótlás-válogatott kosárlabdázók érdekében születtek.


Együttműködési megállapodást kötött az MKSZ és az Országos Sportegészségügyi Intézet


fotó: Cseh Péter (MKSZ)

Megállapodást kötött a Magyar Kézilabda Szövetség és az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), azaz a Sportkórház. A szövetség részéről Kocsis Máté elnök, a kórház képviseletében Dr. Soós Ágnes főigazgató főorvos látta el kézjegyével a felek közötti szerződést.

A megállapodás értelmében a két intézmény több területen is együttműködik egymással annak érdekében, hogy a magyar felnőtt és utánpótlás-válogatott kézilabdázók térítésmentesen vehessenek igénybe kötelező, valamint ajánlott, a minél hatékonyabb sportteljesítmény elérése érdekében hasznos egészségmegőrző szolgáltatásokat.

 
fotó: Cseh Péter (MKSZ)

- A Magyar Kézilabda Szövetség számára az egészségvédelem kiemelt fontosságú, hiszen ma már elképzelhetetlen nemzetközi szinten kiemelkedő eredmény megfelelő orvosi, illetve tudományos háttér nélkül – mondta el Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. – Az MKSZ szeretné a legmagasabb szintű ellátást biztosítani a válogatott sportolóknak, és olyan hosszú távú projektekben is gondolkodunk a hagyományos egészségügyi vizsgálatokon és ellátásokon túl, mint például a dietetika. A Sportkórházzal kötött megállapodásunk alapjait és napi operatív protokollját közösen dolgoztuk, illetve dolgozzuk ki. Reményeink szerint a keretmegállapodás révén újabb rendkívül fontos területen javítjuk sportolóink lehetőségeit.

- Kiemelten fontosnak tartom a kézilabdázók legmagasabb szintű ellátásának biztosítását, a szükség szerinti legmodernebb sportsebészeti ellátás biztosítását. A korábbi kiváló együttműködést hivatott a most aláírt szerződés tovább erősíteni – mondta el Dr. Tállay András, a női válogatott korábbi keretorvosa, aki jelenleg a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja, a NEKA főorvosa, egyben a Sportkórház sportsebésze.


fotó: Cseh Péter (MKSZ)

Dr. Soós Ágnes, az OSEI főigazgató főorvosa felszólalásában hozzátette: - Mindig örömünkre szolgál, ha az OSEI által működtetett komplex sportegészségügyi rendszer adta lehetőségeket olyan kiváló élsportolók, edzőik, felkészítőik és segítőik rendelkezésére bocsáthatjuk, mint a Magyar Kézilabda Szövetség sportolói és sportszakemberei. Az OSEI a válogatott sportolók mellett az utánpótlás válogatottak számára is térítésmentesen végzi az emelt szintű, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásának megfelelően összeállított szűrővizsgálatokat, a teljesítménydiagnosztikai-, biomechanikai- és pályavizsgálatokat, sérülésmegelőző mozgásszervi felkészítést, sérülés esetén pedig több mint hat évtizedes gyakorlatának megfelelően, magasszintű sportsebészeti és sportrehabilitációs ellátást is nyújt. Rendkívüli és nagyon üdvözítő lehetőségnek tartjuk ennek a hosszútávú együttműködésnek a létrejöttét.

PDF: megállapodás

Megjelenések
Megjelenések
Heti Jótanács mozgás
Heti jótanács - mozgás
Heti Jótanács egészség
Heti jótanács - egészség
A sikerek mögött
A sikerek mögött
Sportdoki info
Sportdoki info
Rio 2016
Rio 2016
Cím
1113 Budapest, Karolina út 27.
Telefon
+36 1 488 61 00
Fax
+36 1 375 32 92
Email
info@osei.hu (ügyfélszolgálati elérhetőségünk)
Web
www.osei.hu ; www.sportkorhaz.hu